Sidor

torsdag 27 juni 2013

Just Do It (Yourself)!

De senaste åren har en pysselvåg gått över världen under akronymen DIY som står för ”Do it Yourself” (gör det själv) och som framför allt handlar om att som utforska sin egen kreativitet och skapa något personligt och originellt.

Smart kryddträdgård planterad i återvunna petflaskor. Bild från Sustainablog.
DIY är oftast både miljövänligt och mot överdriven konsumtion då man fokuserar på att återanvända uttjänta produkter och skapa något nytt i så stor utsträckning som möjligt. Rörelsen omfattar något större än att återupptäcka barndomens pyssel och som ett medvetet alternativ till vår gamla slit-och-släng-kultur är den svår att säga något ont om. 

Kritikerna kan möjligtvis försöka med argument som att den endast är för de priviligierade som har all tid i världen att sy en väska av en före detta favorittröja, eller att man måste vara bra uttråkad för att få för sig att byta ut knopparna på barnrummets byrå mot målade plastdjur. Vi andra fortsätter att ha användning för våra mjuka, gamla kläder i ny funktion och göra barnen glada med lekfulla färger och former som inte kostar designerskjortan. Båda projekten tar dessutom endast några minuter av rent nöje att göra.

Tuffa dinosaurier livar upp barnens byrå. Bild från Design Sponge.

Om du inte direkt vet vad du vill göra så finns det hur mycket inspiration som helst på nätet. Ytterligare ett sympatiskt inslag i rörelsen är att de flesta delar med sig, inspirerar och uppmuntrar andra att försöka. Sök på DIY på Pinterest och kika på svenska Elles DIY or Die. På Etsy säljer en massa privatpersoner och mer professionella tillverkare sina produkter men fönstershoppande går lika bra. Här kan man få outtömligt många roliga idéer bara genom att klicka sig fram. 

DIY är allt ifrån enklare eftermiddagsunderhållning, som textiltryck och kakfatsbyggen, till riktigt avancerade projekt som att bygga om en gammal hoppmatta till en bekväm utomhusgunga.
Titta gärna in på Kakfateriets Pinterest där vi har samlat några av våra favoriter.

Fint kakfat byggt av återanvänt porslin och delar från Kakfateriet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar