Sidor

fredag 19 april 2013

En liten guide till porslinsmåleri DIY

Låt säga att det kliar av kreativitet i fingrarna. Du är riktigt sugen på att göra ett eget kakfat men tallrikarna du har i skåpen där hemma är antingen arvegods din släkt skulle förskjuta dig om du borrade i eller tråkiga tallrikar som inte inspirerar mer än ett vitt papper.

Men vänta, ett vitt papper kan du ju göra vad du vill med! Nu behöver du bara lite material och kanske några designidéer för att göra en rolig och personlig present till ett dop eller bröllop eller helt enkelt en vacker prydnad till ditt eget hem.

Oavsett om du bestämmer dig för att skriva en fin text, måla ett eget mönster för hand eller ta hjälp av mallar eller stenciler så behöver du färg eller pennor att jobba med. Några sidor som har det du letar efter är Panduro, Kreatima och vår personliga favorit, Make & Create.
Innan du börjar, se till att porslinet är rent och torrt och ha en blöt trasa och papper till hands ifall du behöver rätta till något under arbetets gång.

Organiska och osymmetriska mönster målar du enklast för hand då de är som vackrast när de inte är helt perfekta. 
Med några enkla markeringar uträknade från mitten får du mönstret någorlunda centrerat och ser lättare var ränderna ska börja och sluta.


För mer komplicerade motiv använder du dig enklast av en mall.
1. Rita ett eget motiv på papper eller låna en bild från en tidning eller bok.
2. Tejpa fast din mall på porslinet med ett karbonpapper emellan papper och porslin.
Obs! Om du inte ritar din egen bild – gör en egen mall med hjälp av karbonpapper på ett vanligt papper först.
3. Fyll i huvudlinjerna med ett lätt tryck.
4. Ta bort papperna och måla efter mallen på porslinet.
5. Fyll i detaljerna för hand.

Färgen bör torka ett antal timmar (tiden beror på vilken färg du har) innan den värmehärdas i en helt vanlig ugn och sedan är det klart!

Lust och inspiration i massor finner du på vår färska Pinterest-sida och delarna till ditt kakfat finner du som vanligt hos Kakfateriet. Lycka till och skicka oss gärna bilder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar