Sidor

måndag 8 april 2013

Lyckas med dina scones


Finns det något godare än nybakade scones? Oavsett om det är till en mysig frukost på sängen, en brunch i goda vänners lag eller en lyxig afternoon tea så är de gyllengula, frasiga bröden en given succé.

Det är svårt att misslyckas med det här brödbaket men vi har ändå gjort en grundlig undersökning för att ta reda på hur man gör de absolut godaste, fluffigaste och möraste läckerheterna.

1.    Sikta eller vispa de torra ingredienserna för luftigare scones.

2.    Rör varken för hårt eller för länge när du blandar i mjölken och låt inte heller degen stå för länge innan du sätter in bullarna i ugnen så nyttjas bakpulvrets effekt till max.

3.    Forma runda bullar istället för platta kakor så blir bröden mörare och mindre torra.

4.    Höfta så mycket du kan och vill med mängden smör, precis som mormor gjorde.

Receptet är ett grundrecept så byt gärna ut mjölken mot filmjölk, delar av vetemjölet mot något grövre som dinkel, rågmjöl eller havregryn och smaksätt med rivet citronskal, torkad frukt eller en god ost.
.
Receptet gäller för ca 10 st

Ingredienser

7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk

1.       Sätt ugnen på 225°.
2.       Sikta eller vispa ihop de torra ingredienserna.
3.       Riv eller hyvla i det kylskåpskalla smöret och arbeta in det i mjölet med små tryck med fingertopparna.
4.       Vänta tills ugnen är redo innan du snabbt och lätt rör ihop de torra ingredienserna med vätskan.
5.       Måtta ut små runda scones med glas på en mjölad arbetsbänk.
6.       Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper eller baka i muffinsformar.
7.       Pensla med mjölk för att få en fin yta.
8.       Grädda mitt i ugnen i ca 15 min tills bullarna är gyllengula.

Låt bröden svalna en stund på ugnsgaller innan du serverar dem. Några saker som är goda att ha till är en god sylt och clotted cream (vispa grädde precis tills det nästan blir till smör så får du en svensk variant), lemon curd eller några skivor vällagrad ost. Ät och njut!
Vackert upplagda smakar dina godsaker ännu bättre!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar