Finns det
något godare än nybakade scones? Oavsett om det är till en mysig frukost på
sängen, en brunch i goda vänners lag eller en lyxig afternoon tea så är de
gyllengula, frasiga bröden en given succé.
Det är svårt
att misslyckas med det här brödbaket men vi har ändå gjort en grundlig
undersökning för att ta reda på hur man gör de absolut godaste, fluffigaste och
möraste läckerheterna.
1.
Sikta
eller vispa de torra ingredienserna för luftigare scones.
2.
Rör
varken för hårt eller för länge när du blandar i mjölken och låt inte heller degen
stå för länge innan du sätter in bullarna i ugnen så nyttjas bakpulvrets effekt
till max.
3.
Forma
runda bullar istället för platta kakor så blir bröden mörare och mindre torra.
4.
Höfta
så mycket du kan och vill med mängden smör, precis som mormor gjorde.
Receptet är
ett grundrecept så byt gärna ut mjölken mot filmjölk, delar av vetemjölet mot
något grövre som dinkel, rågmjöl eller havregryn och smaksätt med rivet
citronskal, torkad frukt eller en god ost.
.
Receptet gäller för ca 10 st
Ingredienser
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk
1.
Sätt
ugnen på 225°.
2.
Sikta
eller vispa ihop de torra ingredienserna.
3.
Riv
eller hyvla i det kylskåpskalla smöret och arbeta in det i mjölet med små tryck
med fingertopparna.
4.
Vänta
tills ugnen är redo innan du snabbt och lätt rör ihop de torra ingredienserna
med vätskan.
5.
Måtta
ut små runda scones med glas på en mjölad arbetsbänk.
6.
Lägg
bitarna på en plåt med bakplåtspapper eller baka i muffinsformar.
7.
Pensla
med mjölk för att få en fin yta.
8.
Grädda
mitt i ugnen i ca 15 min tills bullarna är gyllengula.
Låt bröden
svalna en stund på ugnsgaller innan du serverar dem. Några saker som är goda
att ha till är en god sylt och clotted cream (vispa grädde precis tills det nästan
blir till smör så får du en svensk variant), lemon curd eller några skivor
vällagrad ost. Ät och njut!
![]() |
Vackert upplagda smakar dina godsaker ännu bättre! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar